

Drinken
met Dysfagie
Het menselijk lichaam heeft water nodig om te overleven. Hydratatie is essentieel om ons lichaam goed te laten functioneren. Het ondersteunt de bloedcirculatie en zorgt ervoor dat zuurstof en voedingsstoffen naar de hersenen gaan. De hydratatie aanbevelingen zijn voor een persoon met een slikprobleem hetzelfde als voor iemand zonder slikprobleem.
Mensen met dysfagie of slikproblemen kunnen mogelijk niet zomaar water of andere dranken drinken vanwege het hoge risico op verslikken. Het is daarom noodzakelijk om de consistentie van de drank aan te passen.
Door een verdikkingsmiddel aan dranken toe te voegen, verhoog je de viscositeit van de drank. Dit kan helpen om het slikproces te vertragen, waardoor de kans kleiner is dat de persoon zich verslikt en dat de drank in de luchtwegen terechtkomt.
Er zijn verschillende soorten verdikkingsmiddelen: maïszetmeel of gemodificeerd zetmeel en xanthaangom.
Verdikkingsmiddelen die zetmeel of gemodificeerd zetmeel bevatten, zijn gevoelig voor amylase. Amylase is het enzym dat in speeksel aanwezig is en zetmeel afbreekt. Amylase kan de viscositeit van vloeistoffen die met zetmeel zijn verdikt verminderen. Dat is problematisch voor personen met een slikprobleem.
Verdikkingspoeder op basis van xanthaangom, dat vaak als verdikkingsmiddel wordt gebruikt, heeft twee belangrijke eigenschappen:
1. Het helpt om een stabiele consistentie voor dranken te bereiken. Dranken die zijn verdikt met een verdikkingsmiddel op basis van xanthaangom zullen na verloop van tijd niet verder nadikken zodra de gewenste consistentie is bereikt.
2. Het is resistent tegen amylase. Dat betekent dat de amylase in het speeksel geen invloed heeft op de consistentie van de drank.
Bereid de drank altijd in de door je zorgverlener aanbevolen consistentie en volg de instructies op de verpakking van het verdikkingsmiddel.